Το απόλυτο βελούδινο γαλακτομπούρεκο
Ας υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο μέ ένα υπέροχο γαλακτομπούρεκο. Αν και αμαρτωλό γλυκό(λόγω θερμίδων), εμείς επιμένουμε έστω 1-2 φορές τον χρόνο να το απολαμβάνουμε, ειδικά σε γιορτινές μέρες. Άλλοι προτιμούν την περίοδο των Χριστουγέννων να το απολαύσουν και άλλοι το Πάσχα ή σε ιδιαίτερες, χαρούμενες καταστάσεις.
Όποτε και να το φτιάξουμε ένα είναι σίγουρο, ότι σε κάθε μπουκιά, θα γεμίζει το στόμα σου με τα απερίγραπτα αρώματα του βουτύρου και του γάλακτος!
Αυτή η συνταγή πέρασε τυχαία από τα χέρια μου, πολλά χρόνια πριν. Από την αρχή μου έκανε κλικ, καθώς διαβάζοντάς την είδα ότι δεν φτιάχνεται ούτε με σιμιγδάλι ούτε με αλεύρι, όπως οι περισσότερες, αν όχι όλες οι συνταγές, αλλά με άμυλο καλαμποκιού(κόρν φλάουερ). Επίσης και για έξτρα γεύση περιέχει και ζαχαρούχο γάλα, πέρα από το υπόλοιπο γάλα της συνταγής, το οποίο είναι πρόβειο.
Μην ξεχνάμε, ότι παλιά οι νοικοκυρές έφτιαχναν το γαλακτομπούρεκο με πρόβειο γάλα από τα δικά τους πρόβατα. Αν δεν θέλετε να έχει το γαλακτομπούρεκό σας έντονη γεύση από γάλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγελαδινό γάλα, αλλά το ζαχαρούχο μην το παραλείψετε. Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε, επειδή και οι σιελογόνοι αδένες ανυπομονούν!
Χρόνος παρασκευής: 1ώρα 45'
Υλικά:
Για 15 μερίδες
1 1/2 λίτρο φρέσκο πρόβειο γάλα ή αγελαδινό
180 γρ. ζάχαρη
1 ζαχαρούχο γάλα
150 γρ. άμυλο καλαμποκιού(κόρν φλάουερ)
6 αυγά
2 βανίλιες
φλούδα από 1 λεμόνι
3 κ.σ. βούτυρο
14-16 λεπτά φύλλα κρούστας για γλυκά
220 γρ. φρέσκο βούτυρο καθαρό
Για το σιρόπι:
550 γρ. ζάχαρη
450 γρ. νερό
1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση:
Πρώτα απ' όλα, θα φτιάξουμε το σιρόπι, για να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να βράσει για 5'. Αφαιρούμε το λεμόνι από το σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανίλιες.
Από το κρύο γάλα κρατάμε το μισό λίτρο και το υπόλοιπο το ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με την φλούδα λεμονιού, σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε και το μίγμα των αυγών με την ζάχαρη, όσο είναι ακόμα κρύο το γάλα και ανακατεύουμε.
Μέσα στο γάλα που κρατήσαμε, προσθέτουμε το άμυλο καλαμποκιού(κόρν φλάουερ), ανακατεύουμε να λιώσει και το προσθέτουμε και αυτό μέσα στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα αυγοδάρτη, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τις 3 κ.σ. βούτυρο και όλο το ζαχαρούχο.
Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Αφαιρούμε την φλούδα.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη, να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην κάνει κρούστα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Σε ένα ταψί, βουτυρώνουμε με καθαρό βούτυρο καλά όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά του. Το πώς φτιάχνουμε το καθαρό βούτυρο, διαβάστε το tip στο τέλος του άρθρου.
Απλώνουμε σταυρωτά ένα ένα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς με αρκετό βούτυρο με το πινέλο, χωρίς να ακουμπάμε τα φύλλα και χωρίς να τα πατάμε με το χέρι, για να έχουν αέρα μεταξύ τους. Προσέχουμε να εξέχει αρκετά το κάθε φύλλο από τα τοιχώματα του ταψιού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Αφαιρούμε την μεμβράνη από την κρέμα, ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, για να αφρατέψει λίγο και την αδειάζουμε επάνω στα φύλλα στο ταψί.
Απλώνουμε ομοιόμορφα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνοντας τα ένα ένα.
Απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα, πάλι χωρίς να τα πατάμε και χωρίς να εξέχουν τα φύλλα, από τα πλαϊνά του ταψιού. Πιέζουμε ελαφρά με το πινέλο γύρω γύρω από το ταψί τα φύλλα να διπλώσουν προς τα κάτω, για να σφραγίσουμε την κρέμα μέσα στα φύλλα.
Χαράζουμε σε μερίδες με μαχαίρι όχι μέχρι κάτω, προσθέτοντας το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω, να εμποτιστεί και εσωτερικά.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 20' στους 170 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα τα φύλλα. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι αμέσως μόλις ξεφουρνίσουμε, ακούγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο των φύλλων. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το γαλακτομπούρεκο, για να σερβίρουμε.
Εάν ακολουθήσετε όλα τα βήματα σωστά, θα έχετε ένα ιδανικό αποτέλεσμα! Καλή επιτυχία!
Tip: Για να παρασκευάσουμε το καθαρό βούτυρο, σε ένα γυάλινο μπολ προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο και το λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων, μέχρι να λιώσει χωρίς να καεί ή σε κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας, ίσα ίσα να λιώσει. Αφήνουμε στην άκρη να χλιαρύνει. Στον πάτο του μπολ θα δούμε να μαζεύεται ένα λευκό υγρό, το οποίο είναι τα στερεά κατάλοιπα γάλακτος μαζί με το νερό.
Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε να κρυώσει το βούτυρο και επειδή το υγρό αυτό δεν πήζει, μπορούμε να το αφαιρέσουμε πιο εύκολα, σπάζοντας λίγο το βούτυρο και γυρνώντας το μπολ αφήνουμε να στραγγίσει. Το βούτυρο που θα μείνει ονομάζεται καθαρό βούτυρο ή διαυγασμένο βούτυρο. Στην ορολογία της μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής ονομάζεται "clarified butter" το πιο γνωστό σε μας βούτυρο κλαριφιέ.
Στην συγκεκριμένη συνταγή καλό είναι να ΜΗΝ προσθέσουμε αυτό το υγρό, επειδή έχει υγρασία και δεν θέλουμε καθόλου υγρασία στα φύλλα μας. Σε άλλες παρασκευές το προσθέτουμε για να δώσει μια πιο έντονη γεύση βουτύρου. Επίσης το καθαρό βούτυρο αντέχει σε ψηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς τον φόβο να καεί.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου