Μοσχάρι Στρογγανόφ

Μια παλιά, ρώσικη συνταγή προς τιμήν του κόμη Πάβελ Στρoγγανόφ που ήταν γνωστός καλοφαγάς της εποχής. Η συνταγή δημιουργήθηκε κάπου στα 1890. Ένας Γάλλος σεφ με το όνομα Charles Briere κέρδισε ένα διαγωνισμό μαγειρικής στην Αγία Πετρούπολη με ένα πιάτο που ονόμασε Beef Stroganov.  Στην οικογένεια Στρογγανόφ για την οποία ονόμασε το πιάτου του ο Briere, υπηρετούσε εκείνη την εποχή ως αποκλειστικός σεφ. 
Κατάφερε να εκφράσει τέλεια τη γαλλο-ρωσική κουλτούρα της αριστοκρατίας, αρωματίζοντας το κρέας με μουστάρδα, έβαζε το στοιχείο της γαλλικής κουζίνας,  ενώ παράλληλα το μοσχαρίσιο κρέας σε συνδυασμό με ξινή κρέμα έδειχνε στοιχεία της Ρωσίας.
Το φαγητό αυτό, έχει δικαιωματικά μια θέση στα κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια, αφού κερδίζει τους πάντες με τη μοναδική γεύση του. 
Το μοσχάρι Στρογγανόφ κανονικά φτιάχνεται με φιλέτο μοσχάρι, για να είναι μαλακό το κρέας και να μην χρειάζεται πολλή ώρα μαγείρεμα. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό κομμάτι του μοσχαριού, που να είναι μαλακό το κρέας.

Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα

Υλικά:
( Για 4 μερίδες)

1 κιλό μοσχάρι σπάλα ή χτένι( να είναι μαλακό το κρέας)
300 γρ. αλεύρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
500 γρ. μανιτάρια λευκά και στρογγυλά
70 γρ. κρασί λευκο
100 γρ. λάδι για το σοτάρισμα
50 γρ. βούτυρο για το σοτάρισμα
500 γρ. ζωμό κρέατος ή λαχανικών
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι - πιπέρι
2 πρέζες θυμάρι ξερό

Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας σε λουρίδες, αν είναι δυνατόν σε λεπτές λουρίδες. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα, αν είναι μεγαλύτερα, κόβουμε σε περισσότερα κομμάτια.
                                       
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα στο κρέας και ανακατεύουμε καλά. Αλευρώνουμε το κρέας, περνάμε τα αλευρωμένα κομμάτια από μια ψιλή σίτα, να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι.
 Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το λάδι και το βούτυρο μαζί. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας σε δόσεις, για να σοταριστούν καλύτερα και χωρίς να βγάλουν υγρά. 
                                       
Τοπθετούμε σε ένα μπολ όλο το σοταρισμένο κρέας. Όταν τελειώσουμε με το κρέας, στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα μανιτάρια πρώτα και λίγο αργότερα και τα κρεμμύδια, μέχρι να μαραθούν και χάσουν λίγο από τον όγκο τους.
                                                          
                             
Κατόπιν, προσθέτουμε το κρέας μέσα στην κατσαρόλα, αφήνουμε να σοταριστούν όλα μαζί και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε την μουστάρδα, τον πελτέ ντομάτας και τα δαφνόφυλλα. 
Ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με την ξύλινη κουτάλα, να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα που έχουν κολλήσει, είναι αυτά που θα μας δώσουν το χρώμα και την γεύση στο φαγητό μας. Τέλος, προσθέτουμε και τον ζωμό κρέατος ή λαχανικών. Το πώς φτιάχνουμε σπιτικό ζωμό λαχανικών, δείτε την συνταγή εδώ.
Αφήνουμε να βράσει το φαγητό για 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να έχει σχηματιστεί μια σάλτσα παχύρευστη. 
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και το θυμάρι, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί το μείγμα με την σάλτσα. Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήνουμε για άλλα 5' ακόμα σε σιγανή φωτιά να πάρει μια βράση.
                                             
Σερβίρουμε σε πιάτο, συνοδεύοντας αυτό το υπέροχο φαγητό με πουρέ ή ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές. Εγώ προτίμησα το ρύζι μπασμάτι που έδωσε μια θεϊκή γεύση στο φαγητό. Καλή επιτυχία!






Σχόλια

Δημοφιλείς συνταγές

Αρνάκι με ρύζι στην γάστρα

Λαδοραβανί Ρουμελιώτικο ή Ριβανί

Ελιές σε μπουκάλια