Κεφαλονίτικο κομφέτο ή παστοκύδωνο

                                       

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα χρυσά φρούτα του φθηνοπώρου τα κυδώνια, φτιάχνοντας μια συνταγή όχι και τόσο γνωστή σε όλους, είναι λίγο μπελαλίδικη, αλλά αξίζει τον κόπο. έχουμε φτιάξει κυδώνι γλυκό κουταλιού  και μαρμελάδα κυδώνι
Η μία η γιαγιά μου καταγόταν από το Ληξούρι Κεφαλονιάς. Μικρός είχα φάει αρκετές φορές κομφέτο, χωρίς να ξέρω τί είναι. Μου άρεσε πολύ. Είναι το γνωστό παστοκύδωνο ή κυδωνόπαστο με την διαφορά ότι είναι σκούρο, επειδή προσθέτουμε και πετιμέζι. 
Με τα χρόνια το είχα ξεχάσει τελείως αυτό το γλυκό και με τις διάφορες, φετινές δημιουργίες από κυδώνια το θυμήθηκα. Έψαξα και βρήκα την συνταγή. Παραδοσιακά, ψήνονται στο φούρνο τα κυδώνια μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια, δίνουν άλλη γεύση. Όταν ψηθούν τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε και τα κουκούτσια και πολτοποιούμε. 
Εγώ όμως, επειδή ήθελα να φτιάξω ζωμό για τον πελτέ κυδωνιού, θα τον φτιάξουμε αργότερα, τα έβρασα καθαρισμένα και κράτησα τις φλούδες και κουκούτσια(έχω κρατήσει και από τις προηγούμενες συνταγές τις φλούδες). 

Χρόνος παρασκευής: 1.40'
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες

Υλικά:
Για 40 τμχ. περίπου

1 1/2 κιλό κυδώνια καθαρισμένα
ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι(διευκρινίζω στην εκτέλεση)
χυμό από μισό λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
1 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
1 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Διαλέγουμε κυδώνια να μην έχουν προσβληθεί από σκουλικάκι.

                                       
Καθαρίζουμε καλά τα κυδώνια από φλούδες και κουκούτσια, τα οποία φυλάμε για επόμενη συνταγή και τα βράζουμε για 35' περίπου σε νερό που να τα σκεπάζει. Αφού έχουν μαλακώσει,τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε μούλτι λίγα-λίγα.
 Μετράμε τον πολτό με ένα ποτήρι του νερού και αδειάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε ίδια σε ποσότητα γλυκαντική ουσία με το ίδιο ποτήρι.
Εμένα μου βγήκαν 5 ποτήρια πολτού, οπότε πρόσθεσα 4 ποτήρια ζάχαρη, μισό ποτήρι μέλι και μισό ποτήρι πετιμέζι. Μπορείτε να προσθέστε ή να αφαιρέσετε την ποσότητα μεταξύ των γλυκαντικών, αλλά πάντα να είναι ίση η ποσότητα με τον πολτό. Προσθέτουμε και το ξυλάκι κανέλας.
                                       
                                       
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, ίσως και παραπάνω, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, πάντα ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην μας κολλήσει και καεί το μίγμα μας. Ενδιάμεσα στο βράσιμο, προσθέτουμε το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Θα αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα. 
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού. Τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Σε ένα ταψί ανάλογα με το πόσο μίγμα έχουμε, απλώνουμε λαδόκολλα. Αφαιρούμε την κανέλα. Αδειάζουμε μέσα στο ταψί το μίγμα με την ξύλινη κουτάλα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Αλείφουμε με λίγο λάδι τα χέρια μας, αλλά με προσοχή γιατί καίει ακόμα το μίγμα, απλώνουμε το μίγμα να γίνει επίπεδη η επιφάνεια. Προσοχή στο λάδι να μην είναι πολύ, γιατί θα μαλακώσει το μίγμα. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι την επιφάνεια.
                                                
Αφήνουμε για 12 ώρες να σφίξει και να στεγνώσει το μίγμα. Κόβουμε σε λουρίδες πάχους δύο δάκτυλα. Κάθε λουρίδα την κόβουμε σε μικρούς ρόμβους. Απλώνουμε αραιά σε μεγάλο ταψί και αφήνουμε για μια μέρα, να φύγει όλη η υγρασία. Αποθηκεύουμε σε στρώσεις μέσα σε μεταλλικά κουτιά με λίγα δαφνόφυλλα ενδιάμεσα στις στρώσεις ή τυλίγουμε κάθε κομμάτι με μεμβράνη και αποθηκεύουμε σε αεροστεγή κουτιά μακριά από υγρασία. Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Σχόλια

Δημοφιλείς συνταγές

Αρνάκι με ρύζι στην γάστρα

Λαδοραβανί Ρουμελιώτικο ή Ριβανί

Ελιές σε μπουκάλια