Πώς αποξηραίνουμε τα σύκα

Τα σύκα αποτελούν μια πρώτης τάξεως πηγή ασβεστίου, γεγονός που σημαίνει ότι θωρακίζεται η υγεία των οστών και δυναμώνει το σώμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φώσφορο και φυλλικό οξύ, γι’ αυτό αποτελεί μία καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από αναιμία. Τα σύκα έχουν κάλιο και μαγνήσιο, και ως εκ τούτου, βοηθούν στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ οι φυτικές ίνες, ελαττώνουν το επίπεδο χοληστερόλης.

Χρόνος αποξήρανσης: 10 μέρες περίπου

Υλικά:
Σύκα  όσα θέλετε
ξύλινα σουβλάκια μεγάλα
καφτό ήλιο

Εκτέλεση:
Μαζεύουμε τα σύκα, συνήθως τις πρωινές ώρες με την δροσιά. Διαλέγουμε να είναι ώριμα και χωρίς χτυπήματα.
Κόβουμε από τα σύκα τα ποδαράκια και περνάμε τα σύκα στα ξύλινα σουβλάκια, προσέχοντας να είναι περίπου του ίδιου μεγέθους. Τοποθετούμε τα σουβλάκια σε ταψί φούρνου, σκεπάζουμε με ένα τούλι, για να μην έχουμε εξωτερικούς επιδρομείς. Εναλλακτική λύση είναι αντί να τα σουβλίσουμε, μπορούμε να τα κόψουμε στη μέση, να τα ανοίξουμε και να  τα τοποθετήσουμε σε ταψί με ένα τούλι από πάνω. Ψήνονται πιο γρήγορα.
Αφήνουμε στον ήλιο για 10 μέρες περίπου. Κάθε δύο μέρες γυρίζουμε τα σουβλάκια για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Όταν τα σύκα μας ξεραθούν και έχουν γίνει σκληρά, τα αφαιρούμε από τα σουβλάκια και τα τοποθετούμε σε γυάλα, προσθέτοντας φύλλα δάφνης για να μην πιάσουν σκουλικάκια και 2-3 ξυλακια κανέλας για άρωμα . Κλείνουμε τα ανοιγμένα σύκα και τα αποθηκεύουμε και αυτά σε γυάλα με δαφνόφυλλα.

Tip: Τα καταναλώνουμε όπως είναι ξερά σαν σνάκ. Μπορούμε να τα προσθέσουμε σε σαλάτες και σε γιαούρτι, καθώς επίσης σε φαγητά με κρέας, όπως χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι κ.α. μαζί με ξερά δαμάσκηνα, δίνοντας μια ξεχωριστή γεύση στα φαγητά.









Σχόλια

Δημοφιλείς συνταγές

Αρνάκι με ρύζι στην γάστρα

Λαδοραβανί Ρουμελιώτικο ή Ριβανί

Ελιές σε μπουκάλια